:: دوره 3، شماره 10 - ( پائیز 1386 ) ::
جلد 3 شماره 10 صفحات 123-101 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیلی از چگونگی دلالت روایت معرفت نفس بر خداشناسی
محمد جواد فلاح
حوزه علیمیه قم
چکیده:   (1010 مشاهده)
 
تأمل ژرف در روایت معرفت نفس و بررسی روایاتی که به گونه‌ای راه شناخت نفس را پیش روی سالک می‌گذارند، این نکته را ضروری می‌سازد که چنین طریقی برای معرفت پروردگار از دیگر براهینی که در روایات ذکر شده است و یا فیلسوفان و متکلمان بدان پرداخته‌اند، متمایز است.
نزدیکی و در دسترس بودن، یکی بودن راه و راهرو و از همه مهم‌تر حضوری و شهودی بودن این طریقِ خداشناسی، سالک را از مقام علم به عین می‌رساند و برخلاف برخی راه‌های دیگر که سالک را با مفاهیم و تصورات مشوب می‌سازند، او را به لقا، دریافت و حاضر شدن در محضر حق نایل می‌سازد. از سوی دیگر، این طریق، انسان را به تلاش و تزکیه فرا می‌خواند تا بتواند از رهگذر خودشناسی که با تزکیه نفس همراه است، راه معبود را طی کند.
در این راستا، بررسی روایات معرفت نفس، تقریرها و تبیین‌های دانشمندان مسلمان و رویکردهای‌ متفاوت آنها می‌تواند ما را در دستیابی به نظریه مذکور مدد رساند که به تفصیل اشاره خواهد شد.


 
واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: معرفت نفس، شناخت خدا، شناخت حصولی، شناخت حضوری، خودسازی.
متن کامل [PDF 432 kb]   (249 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلام قدیم
دریافت: 1399/9/26 | پذیرش: 1386/7/10 | انتشار: 1386/7/10 | انتشار الکترونیک: 1386/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 10 - ( پائیز 1386 ) برگشت به فهرست نسخه ها