:: دوره 9، شماره 34 - ( پاییز 1392 ) ::
جلد 9 شماره 34 صفحات 46-27 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تحلیل علامه طباطبایی از بازخواست هارون× توسط موسی
حمید نادری قهفرخی 1، عبدالکریم بهجت‌پور
چکیده:   (2288 مشاهده)
از مسائل مطرح‌شده در قرآن کریم، برخورد تند حضرت موسی× با حضرت هارون×، بعد از گوساله‌پرست شدن بنی‌اسرائیل است. تاکنون توجیهات زیادی در تحلیل این برخورد، ارائه شده است. اما علامه طباطبایی، با اثبات کبرای کلی «اختلاف سلیقه انبیا در نحوه اجرای احکام»، این برخورد را یکی از مصادیق آن می‌داند. در این ماجرا، حضرت موسی× به‌‌طور مطلق به ایشان دستوراتی داده بود، اما درعین‌حال معتقد بوده که این حکم باید با به‌‌کارگیری تمام توان، برای مقاومت در برابر بنی‌اسرائیل اجرا می‌شد، اما حضرت هارون× آن را با نرمش و عدم مقاومت اجرا کرد. ازاین‌رو، چون حضرت هارون× برطبق سلیقه و مشی حضرت موسی× عمل نکرده بود، این برخورد، برای تأدیب وی بود. این درحالی است که در این ماجرا، حضرت هارون× مرتکب هیچ گناه یا کوتاهی نشده و حق به جانب وی بود. این مقدار از اختلاف سلیقه چون خارج از حکم‌الله است، ضرری به عصمت انبیا نمی‌زند.اگرچه کبرای کلی مورد بحث، امری قابل اثبات است، ولی انطباق این ماجرا، بر آن امری مشکل است.
واژه‌های کلیدی: علامه طباطبایی، موسی، هارون، گوساله‌پرستی، بنی‌اسرائیل، سیاق.
متن کامل [PDF 295 kb]   (829 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلام قدیم
دریافت: 1397/7/22 | پذیرش: 1397/7/22 | انتشار: 1397/7/22 | انتشار الکترونیک: 1397/7/22


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 34 - ( پاییز 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها