:: دوره 19، شماره 74 - ( پائیز 1402 ) ::
جلد 19 شماره 74 صفحات 104-85 برگشت به فهرست نسخه ها
نقد و بررسی ملاک‌ ثبوتی اختیار از دیدگاه علامه طباطبایی
حامد اسماعیلی مهر 1، عبدالله فتحی2
1- دانشجوی دکتری فلسفه تطبیقی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی و مدرس معارف اسلامی. (نویسنده مسئول) esmaeilimehrhamed@gmail.com
2- استادیار گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی و مدرس معارف اسلامی. abdollahfathy@yahoo.com
چکیده:   (901 مشاهده)
اختیار از مهم‌ترین مسائل فلسفه فعل است که نتایج آن تأثیر بسزایی در علوم اخلاقی و تربیتی دارد. یکی از پرسش‌های اساسی در این بحث، ملاک ثبوتی اختیار از دیدگاه علامه طباطبایی است؛ اما تبیین‌های مختلفی از دیدگاه ایشان در این خصوص ارائه شده است. بدون بحث از ملاک ثبوتی اختیار، بحث از وجود داشتن یا نداشتن آن، به نتیجه‌‌ نمی‌رسد. در این تحقیق، با روش گردآوری کتابخانه‌ای و با تحلیل عقلی ـ فلسفی، مسئله ملاک ثبوتی اختیار از دیدگاه علامه طباطبایی بررسی شده است. یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که ملاک ثبوتی اختیار در نگاه علامه این است که فاعل با وجود اینکه بر دو طرف فعل و ترک، قدرت دارد، خودش به فعل، ضرورت و وجود می‌بخشد. بنابراین معنای اختیار داشتن فاعل یک فعل، این است که کننده کار بدون اینکه مقهور فاعل دیگری باشد، خودش، تعیّن‌بخش و ضرورت‌بخش فعل می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: علامه طباطبایی، اختیار، ملاک ثبوتی، خودتعیینی، ضرورت بخشی.
متن کامل [PDF 259 kb]   (161 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/12/24 | انتشار: 1402/12/5 | انتشار الکترونیک: 1402/12/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 74 - ( پائیز 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها