:: دوره 20، شماره 77 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد 20 شماره 77 صفحات 124-105 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین انواع مظهریت انسان بر اساس توحید افعالی
سید عابدین بزرگی1 ، علیرضا محسنی تبریزی2
1- استادیار دانشگاه بین المللی اهلبیت علیهم‌السلام، گروه فلسفه و کلام اسلامی. abedin@abu.ac.ir
2- استاد دانشگاه تهران. mohsenit@ut.ac.ir
چکیده:   (488 مشاهده)
درباره رابطه توحید افعالی و فاعلیت انسان در افعالش، سه دیدگاه وجود دارد: اشاعره با پذیرش توحید افعالیِ خداوند، علیت میان انسانها و افعال آنان را انکار کرده، جبرگرا شده‌اند. معتزله با انکار توحید افعالی و پذیرش علیت انسانها در افعالشان، تفویض را پذیرفته‌اند. امامیه بر اساس دستور اهل بیت علیهم السلام، از قاعده «لاَ جَبْرَ وَ لاَ تَفْوِیضَ وَ لَکِنْ أَمْرٌ بَیْنَ أَمْرَیْنِ» پیروی می‌کنند. برای تبیین دیدگاه اخیر، سه راه حل می‌توان ارائه کرد: الف) بر اساس علیت طولی، خداوند، فاعلِ غیرمباشر، و انسان، علت مباشر افعال خود است ب) بر اساس علیت حقیقی و اِعدادی، خداوند علت حقیقی و انسان، علت اِعدادی افعال خود است ج) با ارجاع علیت به تشأن، خداوند علت حقیقی و انسان مظهر و تجلی خداوند می‌باشد و از آنجا که انسان‌ها با یکدیگر تفاوت دارند، نوع مظهریت و تجلی خداوند در آنها نیز متفاوت خواهد بود. مقاله حاضر بعد از توصیف و تحلیل اجمالی سه دیدگاه کلامی فوق، انواع مظهریت انسانها را با استمداد از آیات قرآن تبیین نموده است.

 
واژه‌های کلیدی: توحید افعالی، جبر و تفویض، انسان، الامر بین الامرین، مظهریت، تشأن.
متن کامل [PDF 426 kb]   (132 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلام قدیم
دریافت: 1402/11/16 | پذیرش: 1403/2/30 | انتشار: 1403/9/18 | انتشار الکترونیک: 1403/9/18


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 77 - ( تابستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها