:: دوره 20، شماره 77 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد 20 شماره 77 صفحات 65-43 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی دیدگاه دنیل دنت درباره ماهیت دین و روند تکاملی آن در کتاب شکستن طلسم، براساس آموزه‌های اسلامی آموزه های اسلامی
سیدمحمدحسین ابطحی1 ، ابوذر رجبی2
1- کارشناسی ارشد مدرسی معارف اسلامی، مبانی نظری اسلام دانشگاه معارف اسلامی، قم. (نویسنده مسئول) mohammadhossein.abtahi@gmail.com
2- دانشیار گروه مبانی نظری اسلام دانشگاه معارف اسلامی. rajabi@maaref.ac.ir
چکیده:   (770 مشاهده)
کتاب شکستن طلسم، به قلم دنیل دنت، از مهم‌ترین آثار جریان الحاد جدید است. دنت در این کتاب مدعی بررسی پدیده دین با روش علمی است و به‌دنبال تبیین دین به‌عنوان یک پدیده طبیعی، و نفی منشأ ماورایی آن می‌باشد. او سعی دارد دین را برساختی متأثر از جریان تکامل طبیعی فرهنگ، با منطق داروینی آن توصیف کند. مسئله پژوهش حاضر، تبیین و ارزیابی  ادعاهای دنت در رابطه با تعریف و ریشه‌های دین و روند تکامل آن، با روشی توصیفی و انتقادی است. نتایج این بررسی نشان می‌دهد دنت در پیشبرد اهدافی چون معرفی دین به‌عنوان پدیده‌ای این‌جهانی و ترسیم الگوریتم تکاملی پیدایش و تحول آن، دچار چالش و خطاهایی است. نادیده‌انگاری مطالعات سنتی دین، نفی هویت  مستقل دین و خلط دین با دینداری، بخشی از این خطاها است. با این حال دنت نشان داده است که در بکارگیری ظرفیت‌های شبهه‌سازی تئوری داروین، تبحر زیادی دارد و همین امر اهمیت بررسی و نقد کتاب او را دوچندان کرده است. 
واژه‌های کلیدی: دنیل دنت، دین، الحاد، تکامل داروینی، کتاب شکستن طلسم، آموزه‌های اسلامی.
متن کامل [PDF 447 kb]   (223 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلام جدید
دریافت: 1402/12/2 | پذیرش: 1403/3/1 | انتشار: 1403/9/18 | انتشار الکترونیک: 1403/9/18


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 77 - ( تابستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها