[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

دانشگاه معارف اسلامی

پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

پرتال جامع علوم انسانی

پایگاه مجلات تخصصی نور(نورمگز)

بانک اطلاعات نشریات کشور(مگ ایران)

مگیران

گوگل اسکالر

آمار و ارقام
تعداد دوره‌ها 17
تعداد شماره‌ها 66
تعداد پایگاه های نمایه شده 8
تعداد داوران 205
نوع مقالات قابل انتشار علمی- پژوهشی
توالی انتشار       فصلنامه
زبان نشریه فارسی (چکیده: عربی و انگلیسی)
نوع انتشار چاپی والکترونیکی
نوع دسترسی رایگان
نوع داوری دوسویه ناشناس
هزینه دارد
رتبه در وزارت علوم ب
شیوه بررسی سرقت علمی از طریق نرم افزار مشابه یاب سمیم نور
میانگین بازه زمانی فرآیند داوری   حداقل 6 هفته
روند­ نما  یا فلودیاگرام دریافت فرم
فرم تعارض منافع دریافت فرم
فرم تعهد و اصالت مقاله دریافت فرم
..
:: دوره 15، شماره 56 - ( بهار 1398 ) ::
حقیقت اراده انسان و تعلق آن به افعالش از منظر فخررازی و ملاصدرا
مهدی انصاری 1، محمدرضا امامی‎نیا2
1- مؤسسه آموزش عالی امام صادق (ع)
2- دانشگاه معارف اسلامی
چکیده:   (3011 مشاهده)
اراده یکی از مهمترین صفات انسان است. بین متکلمین و فلاسفه اسلامی در تفسیر اراده انسان و مبدئیت آن برای افعالش دیدگاه‌های گوناگونی وجود دارد. این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی دیدگاه فخر رازی و ملاصدرا در باره حقیقت اراده انسان و مبدئیت آن برای افعالش را واکاوی کرده‌ و به این نتیجه دست یافته است که از نگاه آنان، اراده انسان کیفی نفسانی بوده و تصدیق به وجود آن بدیهی است.فخر رازی با این که چند دلیل عقلی و نقلی برای اثبات استناد افعال انسانی به اراده الهی و عدم تأثیر اراده انسان در این افعال اقامه کرده است لیکن تفسیر بزرگان اشاعره از نظریه کسب را بر نتابیده و تفسیر جدیدی از این نظریه ارائه کرده که در آن، علاوه بر این که همه چیز- از جمله فعل انسان- به خداوند استناد دارد، قدرت و داعی انسان نیز در انجام فعلش تاثیرگذار است. از این رو، میان این دو مطلب ناسازگاری دیده می‌شود و دیدگاه وی در باره مبدئیت اراده انسان در فعلش گویا نیست. ملاصدرا فقط نظریه امر بین الامرین را مبین رابطه صحیح اراده الهی و اراده انسانی در این افعال دانسته‌است. بر این اساس، خداوند فاعل حقیقی فعل انسان بوده و اراده انسان نیز هر چند علت معدّ و واسطه‌ی ظهور اراده الهی در این فعل است، لیکن این اراده به طور حقیقی در فعل انسان اثر گذار است.

واژه‌های کلیدی: اراده انسان، افعال انسان، علت حقیقی، علت معد، کسب، امر بین الامرین، فخر رازی و ملاصدرا.
متن کامل [PDF 320 kb]   (645 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/3/13 | پذیرش: 1398/3/13 | انتشار: 1398/3/13 | انتشار الکترونیک: 1398/3/13

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

Ansari M, Emaminia M. The Realty of Human Will and Its Functions as Viewed by Fakhr Razi and Mulla Sadra. ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2019; 15 (56) :135-152
URL: http://andishe.maaref.ac.ir/article-1-1075-fa.html

انصاری مهدی، امامی‎نیا محمدرضا. حقیقت اراده انسان و تعلق آن به افعالش از منظر فخررازی و ملاصدرا. اندیشه نوین دینی. 1398; 15 (56) :135-152

URL: http://andishe.maaref.ac.ir/article-1-1075-fa.html

بازنشر اطلاعات
بازنشر اطلاعات