1- استادیار گروه فلسفه و دین دانشگاه خوارزمی. 2- دانشجوی دکتری حکمت متعالیه دانشگاه خوارزمی و مدرس معارف اسلامی.( نویسنده مسئول)
چکیده: (1380 مشاهده)
این پژوهش میخواهد جایگاه معرفت شناختی کشف عرفانی در فلسفه صدرالمتالهین را واکاوی نماید و نیز بررسی شود که براساس این جایگاه، آیا میتوان از این فلسفه در نفی و اثباتهای الهیاتی-عقلی برای عموم مردم بهره گرفت؟ این تحقیق به روش تحلیلی-توصیفی است که گردآوری اطلاعات بر اساس روش کتابخانهای انجام شده است. یافتههای تحقیق حاکی از این است که در باب جایگاه کشف در روششناسی حکمت متعالیه بین صدراپژوهان اختلاف نظر است؛ هر چند کشف در مقدمه استدلال فلسفی وارد نمیشود، اما نقش طهارت روح و لطافت طبع و کشف در فهم آموزههای عمیق عقلی صدرا، باعث میشود که فهم این فلسفه از دسترس عموم (افراد غیرمکاشف یا کسانی که اهل ریاضت و طهارت نفس نیستند) خارج شود و بر این اساس بهرهگیری از آن در نفی و اثباتهای عقلی- الهیاتی برای عموم مردم کارایی لازم را نداشته و آموزش گسترده آن کمثمر باشد.
Rezaei Rah M J, Fazeli L. The Effectiveness of Sadra's Philosophy in Theologico-Intellectual Discussions. ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2021; 17 (66) :61-78 URL: http://andishe.maaref.ac.ir/article-1-1704-fa.html