:: دوره 18، شماره 71 - ( زمستان 1401 ) ::
کاشفیت تحدی قرآن بر امتناع وقوعی آن، بر اساس محاسبه ریاضی
عبدالرضا سلامی زواره 1، حسن سعیدی2
1- استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران (نویسنده مسئول) salamialabd@pnu.ac.ir
2- دانشیار گروه حکمت و کلام ادیان و عرفان، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران h-saeidi@sbu.ac.ir
بی‌تردید قرآن کریم، به عنوان معجزه مهم و جاوید پیامبر اکرم، همانند هر معجزه‌ای، شرایط خاصی دارد که از جمله آن‌ها «تحدی» یا مبارزه‌ طلبی در هر زمینه‌ای به ویژه محاسبات ریاضی است.
این مسئله در این نوشتار با روش تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه‌ای بررسی می شود که در آن علاوه بر بیان شرایط معجزه (به ویژه تحدی)، به تبیین دیدگاه‌های مختلف در رابطه با علت ناتوانی انسان از آوردن سوره یا کتابی همانند قرآن (به عنوان تحدی) می‌پردازد.
مطابق یافته‌های تحقیق، محاسبات ریاضی در خصوص تعداد جملات (فصیح و بلیغ) احتمالی (حاصل از لغات عربی) نشان می‌دهد که علاوه بر دو نظریه «صرفه» (ناتوان شدن انسان توسط خداوند) و دیدگاه مقابل آن (امتناع ذاتی و ناتوان بودن انسان)، دیدگاهی دقیق‌تر است که معتقد به امتناع وقوعی باشد که علت ناتوانایی بشر از آوردن مثل قرآن، درواقع نبودن متنی در حد و اندازه آن است، نه عدم توانایی او و تحدی قرآن کاشف از نبود چنین متنی است.

واژه‌های کلیدی: قرآن، تحدی، معجزه، امتناع ذاتی، امتناع وقوعی.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلام قدیم
دریافت: 1398/4/4 | پذیرش: 1401/12/2 | انتشار: 1401/12/6 | انتشار الکترونیک: 1401/12/6

Salami Zavareh A R, Saeedi H. The Qur'an's Tahaddi, Challenge, Proves Its Happening Impossibility in a Mathematical calculation. ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2022; 18 (71) :103-120

سلامی زواره عبدالرضا، سعیدی حسن. کاشفیت تحدی قرآن بر امتناع وقوعی آن، بر اساس محاسبه ریاضی. اندیشه نوین دینی. 1401; 18 (71) :103-120