:: دوره 18، شماره 68 - ( بهار 1401 ) ::
عقلانیت حداکثری در ترازوی نقد
حمیدرضا گودرزی 1، محمد جعفری2
1- دانشجوی دکتری گروه فلسفه دین، موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(نویسنده مسئول) Me.goudarzi@yahoo.com
2- دانشیار گروه فلسفه دین موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی و مدرس معارف اسلامی mjafari125@yahoo.com
اندیشمندان در مورد رابطۀ عقل و دین نظرهای مختلفی دارند. آقای مردیها در کتاب دفاع از عقلانیت قائل به تقدم عقل بر دین در همۀ زمینه هاست و دلائل  مختلفی ارائه کرده است. در بحث عقل و اثبات نبوت، ضعف عقل را رد نموده؛ در بحث عقل و صدق نبی، بر تقدم عقل بر دین تاکید کرده و فقط ابزار بودن عقل و وابستگی سایر منابع حتی وحی به آن را پذیرفته است. بنابراین معرفت دینی را نپذیرفته و عقل منبعی از سوی اصولیین را رد کرده است. اهم یافته­های تحقیق با روش عقلی و نقلی: عقل ابزاری و منبعی تفاوت دارند. عقل منبعی به ضعف خود اعتراف کرده و از وحی طلب یاری می­کند. تقدم فی الجمله عقل بر دین پذیرفته است نه بالجمله. عقل هم با توجه به حسن و قبح ذاتی و درک ملازمۀ عقل و نقل منبع است و هم ابزاری در کنار ابزارهای دیگر برای نیل به معرفت. به اعتبار اخذ معارف دینی از منابع گوناگون سخن از معرفت دینی صحیح می باشد.
واژه‌های کلیدی: عقل ابزاری، عقل منبعی، معرفت دینی، عقلانیت، حسن و قبح
دریافت: 1400/2/18 | پذیرش: 1400/12/21 | انتشار: 1401/3/16 | انتشار الکترونیک: 1401/3/16

Goudarzi H R, Jafari M. A Critical Study of Strong Rationalism. ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2022; 18 (68) :97-110
URL: http://andishe.maaref.ac.ir/article-1-1910-fa.html