:: دوره 18، شماره 71 - ( زمستان 1401 ) ::
فرگشت و طراحی هوشمند؛ بررسی آراء ریچارد داوکینز و آنتونی فلو در برهان نظم
محمدصادق احمدی1 ، ان شاءالله رحمتی 2، بابک عباسی3
1- دانشجوی دکتری گروه فلسفه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران و مدرس معارف اسلامی. sadeq.ahmadi@gmail.com
2- ستاد گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) n.sophia1388@gmail.com
3- استادیار گروه فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. babbassi@gmail.com
پیشرفت­های ­علمی از طرفی چالش­های ­جدید و انتقادهای ­فراوانی به برهان­نظم وارد کرده­ است و از سوی دیگر به نقطه­ عطفی در ارائه خوانش­های­ جدید و تقریرهای­ نوین برهان­نظم تبدیل شده ­است. ریچارد داوکینز به این جزم رسید که یافته­ های­ علمی همواره راه را برای تبیین طبیعت­ گرایانه ­نظم گشوده است. از آن سو آنتونی­ فلو نیز به این باور رسید که پیشرفت­های­ جدید علمی موجب تقویت نتیجه برهان ­نظم شده­ است. نوشتار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اصل«طرحمندی­ طبیعت» استدلال فلو و داوکینز را با رویکرد کلامی مورد ارزیابی قرار داده­ است. مسأله اصلی پژوهش این است که بهترین تبیین، برای نظم ­وارگی هستی، «فرگشت» و «انتخاب­ طبیعی» است یا «طراح هوشمند»؟. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که تبیینِ منشاءِ­ نظم بر مدار فرگشت با چالش­ های علمی و الهیاتی فراوانی روبروست و استدلالِ تجمیعی فلو به یک استنتاج مبتنی بر احتمالات منجر خواهد شد به نحوی که عُقلایی و قابل اعتنا است، اگرچه یک برهان عقلی و قیاسی نیست. و نیز این پژوهش نشان­ می­دهد می­توان بدون­استفاده از اصول و مفاهیم ­غامضِ ­فلسفی، از علوم تجربی، رهیافتی به الهیات داشت.

واژه‌های کلیدی: برهان­ نظم، فرگشت، طراحی­ هوشمند، انتخاب­ طبیعی، طرحمندی­ طبیعت
دریافت: 1400/7/7 | پذیرش: 1401/1/28 | انتشار: 1401/12/6 | انتشار الکترونیک: 1401/12/6

Ahmadi M S, Rahmati E, Abbasi B. Evolution and Smart Designing; A Study of Richard Dawkins and Anthony Flew's Views on the Design Argument. ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2022; 18 (71) :177-196
URL: http://andishe.maaref.ac.ir/article-1-2031-fa.html