:: دوره 18، شماره 70 - ( پائیز 1401 ) ::
بازخوانی دیدگاه آقای کدیور درخصوص«مجازات مرتد و ساب النبی»
حامد سجادی گوگدره 1، محمدعلی وطن دوست2
1- دانش پژوه سطح سه رشته کلام اسلامی مدرسه علمیه عالی نواب. (نویسنده مسئول) hamed9394@yahoo.com
2- استادیار گروه فلسفه دانشگاه فردوسی مشهد و مدرس معارف اسلامی. ma.vatandoost@um.ac.ir
محسن کدیور در رساله نقد مجازات مرتد و ساب النبی ضمن نقد آراء برخی از فقهاء در مجازات حکم مرتد و ساب النبی، این مسئله را در مقام افتاء و اجراء حدود، صرفاً برعهده ولی فقیه دانسته و معتقد است اجراء حدود برفرض صحت آن باید در محکمه صالحه انجام پذیرد. وی همچنین بر این عقیده است اجرای حکم مرتد سبب وهن دین و مخالف آیات قرآن و عرف عقلاء می‌باشد. از دیگر مدعیات وی می‌توان به تغییر موضوع ارتداد نسبت به صدر اسلام اشاره کرد. مسئله این تحقیق آن است که آیا مجازات مرتد و ساب النبی سبب وهن دین و مغایر با رحمانیت اسلام است؟ روش تحقیق تحلیلی ـ انتقادی بوده و یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که سیره عقلاء نمی تواند به تنهایی دلیل کافی بر وهن‌آمیز بودن مجازات مرتد باشد بلکه در تعارض با ادله عقلی و نقلی است و تغییر موضوع ارتداد نیز مستند قابل دفاعی ندارد.

واژه‌های کلیدی: مجازات مرتد، مجازات ساب النبی، آزادی مذهب، وهن دین، محسن کدیور. اسلام
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلام قدیم
دریافت: 1400/9/7 | پذیرش: 1401/7/12 | انتشار: 1401/12/6 | انتشار الکترونیک: 1401/12/6

Sajjadi Googdareh H, Watan Doost M A. Re-Reading Mr. Kadivar's Opinion Regarding the "Punishment of the Apostate and Those Exerating the Prophet". ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2022; 18 (70) :157-172