:: دوره 19، شماره 72 - ( بهار 1402 ) ::
غلامحسین گرامی 1، رقیه یزدانی چهار برج2
1- استادیار گروه مبانی نظری اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی. (نویسنده مسئول) gerami@maaref.ac.ir
2- دانش‌آموخته ارشد مدرسی معارف اسلامی گرایش مبانی نظری اسلام. Ryazdani69@yahoo.com
مکتب معنا‌درمانی به عنوان یکی از مکاتب روان درمانی‌ اگزیستانسیالیسم، توسط ویکتور فرانکل ابداع شد. اصلی‌ترین رسالت این مکتب تاکید بر اهمیت معنای زندگی و نقش بی بدیل آن در رهایی از خلا وجودی و پوچی در زندگی است. سه باور اصلی ما بعدالطبیعی این مکتب عبارتند از: اعتقاد به وجود خدا، دین و جاودانگی. تحقیق حاضر که به روش توصیفی ـ تحلیلی و از طریق منابع کتابخانه‌ای صورت‌گرفته پس از واکاوی دقیق باورهای مابعدالطبیعی مکتب فرانکل آنها را براساس مبانی فکری علامه طباطبایی(ره) ارزیابی می‌کند. سؤال اصلی تحقیق این است که مهم‌ترین باورهای مابعدالطبیعی مکتب معنادرمانی فرانکل چیست؟ و اشتراکات و افتراقات آنها نسبت به آموزه‌های اسلامی ـ بر مبنای آراء علامه طباطبایی ـ کدام است؟ یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد؛ تبیین نادرست و سطحی از مفهوم خدا و تنزل آن از مرتبه واجب الوجودی به مرتبه معنا دهنده‌گی محض، تعریف حداقلی از دین و نگاهی پلورالیستی و ابزارگرایانه به آن و عدم توجه به حقیقی بودن سعادت و تعابیر مبهم از جاودانگی از مهم‌ترین نقطه افتراق دیدگاه فرانکل و علامه طباطبایی در حوزه باورهای مابعدالطبیعی است.

شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: باور، مابعد‌الطبیعه، معنا‌درمانی، ویکتور فرانکل، علامه طباطبایی.
دریافت: 1400/11/4 | پذیرش: 1401/12/24 | انتشار: 1402/3/28 | انتشار الکترونیک: 1402/3/28

Gerami G H, Yazdani R. Metaphysical Beliefs in Frankel's Logotherapy School and its evaluation based on the opinions of Allameh Tabatabai (r). ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2023; 19 (72) : 6

گرامی غلامحسین، یزدانی چهار برج رقیه. باورهای مابعدالطبیعی در مکتب معنادرمانی فرانکل و ارزیابی آن بر اساس آراء علامه طباطبایی (ره). اندیشه نوین دینی. 1402; 19 (72) :111-130

دوره 19، شماره 72 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها