:: دوره 11، شماره 42 - ( پائیز 1394 ) ::
اثبات فیزیکی علم خدا به سرنوشت و عدم تعارض آن با اختیار
حسن اکبری زارع 1، منصور موسائی1 ، محسن هاشمی‌نسب1 ، علی مسروری2
1- دانشگاه تبریز
2- دانشگاه فردوسی مشهد

یکی از مسائل مهم در حوزه فلسفه، الهیات، روان‌شناسی و حتی فیزیک، وجود دیدگاه‌های جبرگرایانه، تقدیرگرایانه یا اختیارگرایانه نسبت به اعمال انسان است. جبرگرایان معتقدند اعمال انسان و رویداد‌های طبیعی، تحت‌تأثیر یک نیروی جبریِ قدرتمند ازجانب خدا هدایت می‌شوند و انسان چاره‌ای غیر از پذیرش این نیروهای جبری ندارد. دسته دیگر، تقدیرگرایان هستند که معتقدند تمامی رویداد‌ها از قبل تعیین شده است و اختیار انسان، نقشی در حوادث پیش‌آمده برای او ندارد؛ اما گروهی با تفکر اختیارگرایانه معتقدند با وجود علم خداوند به تمامی حوادث و سرنوشت موجودات، انسان با اختیار خود، راهش را انتخاب می‌کند و در تعیین سرنوشت خود در حد تمامی عوامل خارجی نقش دارد. این مقاله با استفاده از قوانین فیزیک در چارچوب نظریه نسبیت خاص انیشتین و با استفاده از مخروط نوری و نسبیت هم‌زمانی، نخست چرایی مشخص بودن سرنوشت انسان در علم پیشین خداوند و سپس سازگاری بین اختیار انسان و علم خداوند به سرنوشت او را اثبات می‌کند و نشان داده می‌شود که اراده انسان در طول اراده خداوند متعال می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: جبرگرایان، تقدیرگراها، اختیار انسان، نظریه نسبیت خاص، مخروط نوری، نسبیت هم‌زمانی.
دریافت: 1395/12/26 | پذیرش: 1395/12/26 | انتشار: 1395/12/26 | انتشار الکترونیک: 1395/12/26

Akbari Zare’ H, Mousaie M, Hasheminasab M, Masrori A. Physical Confirmation of God’s Knowledge Destiny and Lack of its Conflict with Free Will. ANDISHE-NOVIN-E-DINI A Quarterly Research 2015; 11 (42) :109-122

اکبری زارع حسن، موسائی منصور، هاشمی‌نسب محسن، مسروری علی. اثبات فیزیکی علم خدا به سرنوشت و عدم تعارض آن با اختیار. اندیشه نوین دینی. 1394; 11 (42) :109-122

دوره 11، شماره 42 - ( پائیز 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها